Sobre horta i tempos

Avui llegia que enguany serà una mala anyada per a la mongeta del ganxet, i ben cert és. És tan cert, com que aquest 2016 molta gent les va sembrar, al meu parer, molt aviat. En el seu moment ja vaig advertir que era un error. De sempre, en aquestes contrades, es sembren entre el 15 i el 25 de juliol. Ja sigui per a llunàtics o com per qui les sembra acte seguit de la sega, ja que la mongeta, en aquest cas ganxet (però val per a la resta de llegums oblidades de mongetes) no requereix de massa nutrients. És a dir, no cal adobar els camps, ni preparar massa la terra si es compara amb altres cultius.

També es deia, i es diu, que sembrar-les al partir del 26, cada dia que passa s’allarga una setmana la seva recol·lecció. Aquesta cultura popular, de maneig de cultius, aprofitament dels camps i conreus era vàlid fins deu fer uns 10-15 anys (per dir alguna data), però degut a l’anomenat canvi climàtic, o li dieu com vulgueu, les temperatures i pluges han variat força. Aquest retard o escassa producció, es deu a que al setembre d’enguany ha fet molta calor i ha fet caure molta flor. Sembrada més tard potser s’hauria evitat. Com també, el tema d’anticipar-se a la sembra, i ja es regui mitjançant aspersió o gota a gota, amb excés de calor fa que en lloc de germinar, la mongeta es podreixi, tenint així menys plantes productives. I com sol passar, amb les darreres pluges d’aquests dies no estaran seques i no es podran batre.

Així doncs, ens trobem que a finals de novembre, no d’enguany, sinó d’altres, i mesos variats, quan abans glaçava força, ara fa uns dies de fred, per anomenar-los d’alguna manera. On als hiverns es poden espigar per massa calor els cultius d’hivern. Cada cop costa més saber si el que es sembra, que en principi és de temporada, es collirà, sense saber si  s’espigarà o no ( sense mencionar, una glaçada puntual, pedregada etc… en el tema horta).

El fet de sembrar abans respon a un pensament bastant “aixins”: “si sembro abans, cullo el primer, i si sóc el primer en vendre el producte, el preu serà més car que no pas quan ho culli tothom, ja que els preus baixaran”.

Aquest pensament, dins del producte de temporada, el trobo raonable. El que hauria de fer reflexionar a molta gent és que són lleguminoses i es conserven tot l’any!

Les mongetes que es venen seques o cuites de l’octubre del 2016, abans no vinguin les de nova collita,es van collir al 2015!

Molta gent confon temporada amb collita i ho relaciona amb anys naturals, i escoltin, les llegums no hi entenen d’això, ni el cereal ni moltes altres coses, que per això es conserven entre collita i collita (en un any,12 mesos o més)

A tall de comentari, quan es venen mongetes de temporada a botigues o restaurants, volen que “trinquin” (és un soroll que fan al deixar-les caure i piquen entre elles) és a dir, que estiguin ben seques. Primer, s’asseguren que no perdran pes mentre les tenen, segon, que es conservaran més temps sense patir que es pollin.

Un cop mig aclarit el tema anual, també és lamentable la postura de certes institucions i restaurants. Uns quants exemples: que si la Setmana del Cargol a ple estiu i no ha plogut, que si la Fira del Tomàquet quan les tomaqueres estan a mig fer, que si la Setmana de la Carxofa quan enguany van tard, que si la Fira de la Carbassa… Però com que ja s’ha fixa’t una data i uns tempos, any rere any es fa a les mateixes dates. I no. Cal moure les dates, degut a què el clima ha variat. Certament, sempre, com amb la sega, es comença pel sud del Principat, segueix Vallès, Osona i desprès Lleida, a grosso modo. Amb la verdura, passa exactament el mateix, tret clar, de tindre hivernacle. Així doncs, amb productes d’horta ve a ser el mateix. Però darrerament s’estan igualant els tempos.

El que emprenya és que els que representa ens han de fer un favor, o que representen que estan a favor nostre, o així ho venen, jo que sé! com és el Gremi de la Restauració, que tant es vanten de producte de proximitat i temporada, siguin incapaços de modificar les dates que tenen establertes. No les poden modificar degut a que el clima i el cultiu va endarrerit? Costa tant? A qui afavoreixen fent això? I que certs Ajuntaments facin el mateix? De debò, no fotem. I sinó, consumidors, els que tant voleu i desitgeu el producte de proximitat, quan us venguin aquesta moto, heu preguntat mai d’on ve el producte? Ni això feu com a consumidors?

I segur, segur, que algun any, encaixaran les dates ja establertes amb quan hi ha el producte disponible, però segur, segur, que en seran moltes més les que no.

Que no ha de costar tant adaptar els menús o Fires en detriment de com vagi la temporalitat dels productes dels que en feu promoció coi!

Aquest és el favor que feu, aquesta és la vostra gran contribució a la pagesia catalana, però bé, com deia l’Ovidi: va com va.

img_20161125_205517

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari