Pedres camuflades

Sempre, rondant per zones rurals, es veuen piles de pedres. Com a norma, sol ser que els pagesos les treuen per poder treballar millor la terra i obviament treure un millor rendiment vegetatiu. N’ hi ha que fan una pila a la punta del camp o les possen a una vora, altres, de vegades, fan de delimitació del camp amb el camp del costat Així, cada pagès delimita el seu, malgrat haver-hi fites, es veu que queda més clar, així no cal portar-les lluny i aquestes coses

Rarament, aquestes pedres s’aprofitaven per a la constucció, ja fos per a murs, cases o altres…. I a vegades ni això, quan se’n requerien moltes per a fer alguna cosa de construcció valia més la pena anar al riu, n’ hi havia quantitat i s’optimitzava el temps.

Però, sempre, sempre, hi ha un però (com a mínim) altres, aprofitant les pedres feien una cabana o alguna cosa similar, per estar-.hi si fa calor, guardar quatre eines, fer-hi nit, ves a saber….

I aquí, just en aquest conjunt de piles i aquest “però” és on va actuar un camuflatge fantàstic. El camuflatge més cutre de la vida. el més rudimentari, el més sencill.

Context, Guerra Civil, Llerona-la Garriga, camp d’aviació de Rosanes. Al principi, d’ús civil fet per un paio argentí, va acabar sent un camp d’aviació de Guerra, l’últim en caure, el darrer que va aguantar. Busqueu info per google i aquestes coses, hi ha bons llibres d’ en David Gesalí i altra gent que són molt específics amb el tema “d’aviació ” d’aquells temps…

Com que hi havia un camp d’aviació, obviament era objectiu de ser bombardejat. I com la lògica impera, s’ hi van fer refugis ( Si mai teniu temps potser us agradaria fer-ne la ruta ) Bé, n’ hi ha de diversos, uns, d’ un sol pilot, fet d’ obra i si tenia sort, mira, salvava la pell. Aquests, es veu, que eren per a pilots que no tinguèssin temps d’arribar a un dels refugis principals. És a dir, que estàs al mig de la pista pel motiu que sigui o anant, a lo típic, a pillar l’avió per bombardejar tropes franquistes o fer-ne caure avions seus i tal.

Uns altres, dels principals, n’ hi ha un, ara recuperat (n’hi ha més) i que em vaig enterar que són refugis “Z”, té el seu rotllo això de la “Z”. Esta recobert de pedres, taxan! ja tenim el camuflatge. Van pensar que era ideal, un lloc pla, ple de piles de pedres al voltant o “casetes” vist des de l’aire quedava ben camuflat.

 

camufla

 

No sempre és tot el que es veu, no tot el que es veu és el que sembla.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s