Murs de pedres

Sovint, quan vaig a la muntanya (Pirineus), veig murs de pedres, en sec, fent feixes, fent de separadors, de camins, tancats, protecció de bestiar o alguna cosa,  de construcció molt antiga…

mur

No en sé el motiu, si intentaven fer feixes per aplanar el terreny i poder-hi cultivar, si en part, marcaven una ruta o límits. Hi ha diverses formes de “murs”. Sempre que puc pregunto a la gent de la zona, com a norma, malauradament, la resposta és “no ho sé, sempre ho he vist”.

Aquí, és on el cap dóna voltes, resto la seva edat, la de son pare i son avis (no entraré en temes avi/avia , això… em cansa) diuen que sempre ho havien vist. Aleshores un, calcula, un mínim d’edat que té aquell mur, en sec, ben fet, que aguanta en el temps, malgrat inclemències, malgrat l’evolució, malgrat tot, està allà, el veig…

Penso, collons, quina gent, tenien treballadors, esclaus, ho feien ells? no ho sé. Hi ha murs que es veu clarament que eren per fer feixes de conreu, tindre camps petits, però plans. Em fascina, intentar dominar un terreny, duríssim, ja no geologicament parlant, sinó climatologicament. Què hi feien, que hi plantaven? Com vivien? De què s’alimentaven (horticolament parlant)? Això últim no és complex de respondre, però l’energia que requeria moure pedres i col.locar-les, és brutal, molt. Ni carros, ni mules, i bous ni res, hi ha llocs, que no entenc com s’ho feien. Es pot entendre, però reitero, l’esforç devia ser brutal, molt.

Aneu a la muntanya, sense llum, sense botes ni vambes, abric, guants, ni res actual, fa 150-300 anys, on has de fer llenya tant per casa com per la feina, mantindre el bestiar, vendre o intecanviar alguna cosa, sota zero la meitat de l’any, fent llargs trajectes..  Va, i et fots a fer murs de pedres, per poder cultivar-hi per pocs mesos a l’any ja que la climatologia no et permet cultivar-hi durant el transcurs de tot l’any sencer, per definir la teva finca o protecció de bestiar, admirable. Sempre em quedo sense paraules. L’esforç que requeria a canvi de poca cosa, és brutal. 

Valia, la pena tot aquell esforç,? Queda clar que veient l’evolució actual, no. Sinó encara hi hauria algú allà. Anaven errats? No, ho dubto, afrontaven les coses tal com venien. Veient on eren i que podien fer per millorar la seva qualitat de vida. Això sí, requeria un gran esforç, molt i molt gran. Va,  s’ho rumien, li dónen voltes, i , creien que era el millor, ningú dedica tant d’esforç pel que no creu, pel que no és necessari. I què fan? Fer-ho. Admirable. 

Què sou capaços de fer per casa vostra, pel vostre País, malgrat l’esforç sigui brutal i potser, ningú recordi el vostre nom, malgrat canvieu de lloc de residència o de treball, cotxe, roba etc…? Cal mirar els murs, fer-ne, per a fer-ne caure d’altres.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s